dd1

awarie ----

----

dd

Co chcielibyście zmienić w serwisie lub na forum.

awarie

Postautor: Alganothorn » pt 23.01.2004 16:09

awarie się zdażają;
nie chciało mi się zbyt dokładnie szukać tu topicu na taki temat, ale odczuwam potrzebę zapytania:
CO SIĘ STAŁO ??
dlaczemu katedra zeszła na te kilka dni?
sądzę, że sprawa może się jeszcze zdarzyć, będę zawsze pytał w tym topicu
;-)
odpowiedź przeczytam za kilka dni, ale miło będzie mieć świadomość, że jakaś czeka...
pozdrawiam
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.
Awatar użytkownika
Alganothorn
Rycerz
Rycerz
 
Posty: 321
Rejestracja: pn 06.01.2003 23:02
Lokalizacja: point of no return

Re: awarie

Postautor: Vampdey » pt 23.01.2004 17:10

Jak sie martwiłem :P
Już ploty o tym jak sie wszystko kończy rozpuszczali :)...
Obrazek
Awatar użytkownika
Vampdey
Katedralny Malkontent
 
Posty: 209
Rejestracja: sob 16.11.2002 20:34
Lokalizacja: Bełchatów/Łódź

Re: awarie

Postautor: '//iedzmin » pt 23.01.2004 17:57

trzeba bylo wpadac na irca - do tych co nie wapadali ;).. a bylo nas wyjatkowo sporo momentami :D
irc.efnet.pl #katedra
zapraszamy ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
'//iedzmin
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 100
Rejestracja: ndz 06.10.2002 9:44
Lokalizacja: Currahee

Re: awarie

Postautor: Azirafal » pt 23.01.2004 18:58

Ty nas tu nie zganiaj na IRC'a :P Nie o to się rozchodzi! Ja też bym z chęcią dowiedział się co nie tak było z Katedrą naszą ukochaną przez te kilka dni... Tęskniłem, nie miałem co robić, nudziłem się... bo Katedra nie działała, cholera nać! :D
If you don't stand for something you'll fall for anything.
Awatar użytkownika
Azirafal
Arcypryk
 
Posty: 706
Rejestracja: wt 07.01.2003 15:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: awarie

Postautor: Jakub Cieślak » pt 23.01.2004 19:41

IRCa nigdy nie lubiłem i dotąd przekonać się nie mogę. Dlatego też odcięty byłem od informacji i też chętnie poznam historię choroby.
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 329
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Re: awarie

Postautor: Sorden » pt 23.01.2004 19:50

A GG nie macie :wink: ? Trzeba bylo sie pytac "Lenie"
Love, Trance & Psychedelic !
Awatar użytkownika
Sorden
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 201
Rejestracja: wt 05.11.2002 23:34
Lokalizacja: Gliwice

Re: awarie

Postautor: Lechu » pt 23.01.2004 19:51

Dobry był taki urlopik przymusowy :P
Człowiek teraz większej chęci na pisanie nabrał :D

Tęskniłem :cry:

:wink:

PS Zaganiaj Wiedzmin zaganiaj, więcej ludu nam potrzeba :twisted:
My new Home:
Heroes Home
Obrazek
Awatar użytkownika
Lechu
Wojownik
Wojownik
 
Posty: 219
Rejestracja: pt 06.12.2002 12:41
Lokalizacja: Guild Wars / Heroes Home

Re: awarie

Postautor: '//iedzmin » pt 23.01.2004 19:58

aktualnie siedzi 6 osob lamy :P NA IRC!

btw: Lubek musisz przyjsc :P
Obrazek
Awatar użytkownika
'//iedzmin
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 100
Rejestracja: ndz 06.10.2002 9:44
Lokalizacja: Currahee

Re: awarie

Postautor: Ryan O'Connell » sob 24.01.2004 1:21

Admini (a raczej jeden z nich) twierdzą, że padł serwer. Ot i cała filozofia. :) (a może raczej: :( , co?)
Awatar użytkownika
Ryan O'Connell
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 64
Rejestracja: wt 29.04.2003 12:44
Lokalizacja: Częstochowa / Wrocław

Re: awarie

Postautor: '//iedzmin » sob 24.01.2004 11:30

niby upgrade sprzetu byl
Obrazek
Awatar użytkownika
'//iedzmin
Pretorianin
Pretorianin
 
Posty: 100
Rejestracja: ndz 06.10.2002 9:44
Lokalizacja: Currahee

Re: awarie

Postautor: Lubek » sob 24.01.2004 12:04

Awaria a upgrade to chyba dość rozbieżne stanowiska :P.

Wiedzminq pisze:btw: Lubek musisz przyjsc :P

Obawiam się, że nic z tego. Nawet wszechmocny RaF nie był w stanie mi pomóc :puppydogeyes: . Jestem stracony dla efnetu :(


Lubek
no i jestem
Awatar użytkownika
Lubek
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 70
Rejestracja: czw 13.03.2003 17:17

Re: awarie

Postautor: Lechu » sob 24.01.2004 12:34

Lubek pisze:Awaria a upgrade to chyba dość rozbieżne stanowiska :P.


Mogła być awaria spowodowana upgrade'm :lol:
To już takie rozbieżne nie jest ;)
My new Home:
Heroes Home
Obrazek
Awatar użytkownika
Lechu
Wojownik
Wojownik
 
Posty: 219
Rejestracja: pt 06.12.2002 12:41
Lokalizacja: Guild Wars / Heroes Home

Re: awarie

Postautor: Lubek » sob 24.01.2004 12:40

No dobrze... ale i tak przydałoby się oficjalne ogłoszenie na Administracji (przypomnę może, że kiedyś coś takiego miało miejsce), by niedopowiedzeń nie było. A jak już któryś admin będzie na tamtym forum, to może usunąć "Wesołych Świąt" i takie tam ;).


Lubek
no i jestem
Awatar użytkownika
Lubek
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 70
Rejestracja: czw 13.03.2003 17:17

Re: awarie

Postautor: RaF » sob 24.01.2004 13:01

Serwer leżał po prostu. Bardzo prawdopodobne, że było to spowodowane upgradem łącza, bo mieli zrobić to już kilka miesięcy temu, jeśli mnie pamięć nie myli... Po szczegóły trzeba by się zgłosić do Chomskiego, bo to on jest od tych spraw ;)
"Diese nadmierne sformalizowanie starożytnego prawa zeigt Jurisprudenz jako rzecz tego samego rodzaju, als d. religiösen Formalitäten z B. Auguris etc. od. d. Hokus Pokus des znachorów der savages" -- Karol Marks
Awatar użytkownika
RaF
Katedralny Malkontent
 
Posty: 284
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: awarie

Postautor: Chomski » sob 24.01.2004 23:03

Lacze juz od nowego roku jest nowe i dalo sie to zauwazyc (chyba, ze tego nie zauwazyliscie :( )

Teraz przyszla kolej na pogmeranie w bebechach serwera, co wiazalo sie z reinstalka systemu i przekonfigurowaniem. Troche to trwalo i wciaz trwa, ale serwer jak widac wraca 'do zdrowia'.

Obecnie forum chodzi na innym serwerze (przeprowadzam pewne testy :) i nie powinno miec to wplywu na dzialanie forum. Od dzisiaj nie bede tez juz majstrowal w godzinach popoludniowo-wieczornych, kiedy to mamy najwiekszy ruch. Nie martwcie sie! Zadne posty nie zgina.

Dla niezorientowanych lub tych, ktorzy maja forum w bookmarkach - tymczasowy adres to http://deepblack.mud.pl/chomski/katedra/forum/
[miejsce na mądrą mądrość :-) ]
http://chaosgate.waw.pl/~chomski/
--Obrazek
Awatar użytkownika
Chomski
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 124
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:27
Lokalizacja: Nigdzie (Kolorado)

Re: awarie

Postautor: Alganothorn » pn 26.01.2004 11:39

Dziękuję za wyjaśnienie;
jak już wspominałem wcześniej z IRC'a nie korzystam, założyłem ten topic również dla ludzi, któzy korzystają z połączenia typu modemowego - samodzielne płacenie rachunków za impulsy internetowe nie zachęca do korzystania z tego typu usług niezależnie od chęci własnych;
mam nadzieję, że w przyszłości umieszczane będą tu informacje rzeczowe, a nie prowadzona propaganda...
pozdrawiam
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.
Awatar użytkownika
Alganothorn
Rycerz
Rycerz
 
Posty: 321
Rejestracja: pn 06.01.2003 23:02
Lokalizacja: point of no return

Re: awarie

Postautor: bejzkik » pn 26.01.2004 12:46

mnie to rozbawiło o tyle że wyłaczyli nasi koledzy katedrę w chwili w ktorejk kliknalem ZAPISZ aktualizujac adres email

strona sie przeładowała i koniec

potem włączyłem a tu brakuje mnie 200 postow. ostatnie sa z grudnia 2003
no ładnie pomyslałem, spieprzyłem forum

czułem sie jak franek dolas z "jak rozpętałem II wś"
bejzkik
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 74
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Re: awarie

Postautor: Uzariel » pn 26.01.2004 14:38

bejzkik pisze:mnie to rozbawiło o tyle że wyłaczyli nasi koledzy katedrę w chwili w ktorejk kliknalem ZAPISZ aktualizujac adres email

strona sie przeładowała i koniec

potem włączyłem a tu brakuje mnie 200 postow. ostatnie sa z grudnia 2003
no ładnie pomyslałem, spieprzyłem forum

czułem sie jak franek dolas z "jak rozpętałem II wś"


U mnie jest to samo, ale tylko jak wchodze na forum przez link ze strony Arkony, jak wejde na glowne forum to jest spox.

Pozdro
Awatar użytkownika
Uzariel
Pustelnik
Pustelnik
 
Posty: 1
Rejestracja: ndz 05.10.2003 11:46
Lokalizacja: Poznań

Re: awarie

Postautor: Chomski » pn 26.01.2004 17:46

Forum jest obecnie przeniesione na moj serwer, wiec adres inny i stad link moze nie dzialac. Na to co Elthan umieszcza na stronie Arkony mam wplyw niewielki, ale sprawe mu zglosilem.
Zadne posty nie powinny zginac i wszystko, co najaktualniejsze jest pod adresem:
http://deepblack.mud.pl/chomski/katedra/forum/
[miejsce na mądrą mądrość :-) ]
http://chaosgate.waw.pl/~chomski/
--Obrazek
Awatar użytkownika
Chomski
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 124
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:27
Lokalizacja: Nigdzie (Kolorado)

Re: awarie

Postautor: Tyhagara » pt 16.04.2004 13:18

W prawdzie to nie jest awaria, ale jest to błąd, niedopatrzenie i nie znalazłem lepszego topiku, w którym mógł bym to napisać.

Zainstalowałem sobie przeglądarkę Mozillę. Kiedy odpalam stronkę główną katedry (nie forum tylko katedry) to są widoczne ramki tabelek. Notmalnie pod IE tych ramek nie widać. Chodzi dokładnie o ramki w MENU. Po obu stronach witryny są kolumny z informacjami i linkami. Tło jak wiadomo jest czarne i cała strona jest utrzymana w ciemnej tonacji. Natomiast Ramki są biało/szare i burzą nieco klimat. Wygląda to jak niedopracowany szczegół, choć nie taki znowu szczegół, bo od razu rzuca sie w oczy. :). Pewnie o tym wiecie, (bo stronę testuje się na różnych przeglądarkach) ale tak na wszelki wypadek powiadamiam.
Tyhagara
Wędrowiec
Wędrowiec
 
Posty: 47
Rejestracja: ndz 11.01.2004 15:30

Re: awarie

Postautor: Lechu » pt 16.04.2004 13:45

Heh, słabo trafiłeś z topikiem, najwyżej się wydzieli posty :P
Z początku wogóle myślałem że chodzi Ci o forum :)

Ja mam lepiej - na Operze (7.23) nie dość, że są białe ramki, to jeszcze cała strona jest podwójna! :lol: Przewijam w dół do końca newsów, a tam znów banner i te same newsy od nowa.....
To jest dziwne, bo Opery używam dość długo i dosłownie kilka stron sprawiało problemy, a tutaj takie cyrki :P
Ogólnie nie zwracałem na to uwagi, bo czytać mogę spokojnie, ale skoro wspomniałeś o innych przeglądarkach, to dorzucam swoje dwa grosze :)

Przyjdzie nowa Katedra to liczę że ten problem będzie rozwiązany :twisted:
My new Home:
Heroes Home
Obrazek
Awatar użytkownika
Lechu
Wojownik
Wojownik
 
Posty: 219
Rejestracja: pt 06.12.2002 12:41
Lokalizacja: Guild Wars / Heroes Home

Re: awarie

Postautor: Alganothorn » pt 16.04.2004 14:09

Lechu pisze:Ja mam lepiej - na Operze (7.23) nie dość, że są białe ramki, to jeszcze cała strona jest podwójna! :lol: Przewijam w dół do końca newsów, a tam znów banner i te same newsy od nowa.....
To jest dziwne, bo Opery używam dość długo i dosłownie kilka stron sprawiało problemy, a tutaj takie cyrki :P
Ogólnie nie zwracałem na to uwagi, bo czytać mogę spokojnie, ale skoro wspomniałeś o innych przeglądarkach, to dorzucam swoje dwa grosze :)

bo widzisz Lechu, na Operze (7.23) katedra jest...dwa razy lepsza
;-)
dopiero w przybytku wielkiej kultury (przez duże 'Q') jakim jest Opera (7.23) katedra rozwija skrzydła...
:D
ja miewam okresowe problemy z powiadomieniami o nowych postach, często nie dostaję w ogóle ich z niektórych topiców, ale znośna sprawa, idzie przeżyć
;-)
pozdrawiam
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.
Awatar użytkownika
Alganothorn
Rycerz
Rycerz
 
Posty: 321
Rejestracja: pn 06.01.2003 23:02
Lokalizacja: point of no return

Re: awarie

Postautor: bejzkik » pt 16.04.2004 14:19

faktycznie sa ramki
myslalem ze tak ma byc
uzywam firefoxa 0.8

ostatni raz ie odpalilem wieki temu


dobra przyznac sie kto to pisał?
bejzkik
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 74
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Re: awarie

Postautor: Jakub Cieślak » pt 16.04.2004 14:41

No proszę, jaka zgodność w zwalczaniu Microsofta. Ja opieram swoją działalność na Netscape. Żadnych problemów nie stwierdzono.
Obrazek
Mistrz Gimli powiada:
Cisza nie leży w naturze krasnoludów. Jednakże w lochach pełnych orków jest ona jak najbardziej wskazana.
Awatar użytkownika
Jakub Cieślak
Prefekt
Prefekt
 
Posty: 329
Rejestracja: czw 12.12.2002 22:24
Lokalizacja: JózefOFF k. Otwocka

Re: awarie

Postautor: Lechu » pt 16.04.2004 14:55

Algi, czy Twój post mam traktować jako "post sarkastyczny" czy jak.... ? Bo nie wiem co ma Qltura do Opery :roll:

A tak na marginesie - Precz z IE! :twisted: :wink:
My new Home:
Heroes Home
Obrazek
Awatar użytkownika
Lechu
Wojownik
Wojownik
 
Posty: 219
Rejestracja: pt 06.12.2002 12:41
Lokalizacja: Guild Wars / Heroes Home

Re: awarie

Postautor: Alganothorn » pt 16.04.2004 15:05

Lechu pisze:Algi, czy Twój post mam traktować jako "post sarkastyczny" czy jak.... ? Bo nie wiem co ma Qltura do Opery :roll:

a jak Ci się wydaje?
;-)
Opera to przybytek Qltury, czyż nie?
;-)
'preczajcie' sobie, Bill na pewno posmutnieje czytając takie głosy, wszak dobro klienta to priorytet jego firmy...
:-)
pozdrawiam
ps. a ja używam IE - popełniam niniejszym grzech lenistwa, jakoś nie chce mi się zmieniać z przyczyn ideologicznych...
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.
Awatar użytkownika
Alganothorn
Rycerz
Rycerz
 
Posty: 321
Rejestracja: pn 06.01.2003 23:02
Lokalizacja: point of no return

Re: awarie

Postautor: Azirafal » pt 16.04.2004 16:43

Też używam IE i się tego nie wstydzę :P Nie mam żadnych pasków, kresek ani prążków. Wszystko działa w miarę cacy (przez jakieś 2 tygodnie powiadomienia o odpowiedzi przychodziły z opóźnieniem kilkugodzinnym, ale i to jużminęo), więc jestem zadowolony. Może powinniście zmienić przeglądarkę? :twisted:
If you don't stand for something you'll fall for anything.
Awatar użytkownika
Azirafal
Arcypryk
 
Posty: 706
Rejestracja: wt 07.01.2003 15:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: awarie

Postautor: Tyhagara » pt 16.04.2004 17:37

Ja akurat zmieniłem :evil:
A ramki to kwestia html albo styli, jak kto woli. Można im zmienić kolor i już ich nie będzie widać.

Ale za to widzę przezroczyste png :lol: które umieścił Lechu na "testy avatarów".
Tyhagara
Wędrowiec
Wędrowiec
 
Posty: 47
Rejestracja: ndz 11.01.2004 15:30

Re: awarie

Postautor: bejzkik » pt 16.04.2004 18:55

to znacz ze co ze w tej Twojej netszkampie nie ma ramek?
to dziwne bo on jest oparta na mozilli

zmiana przeglądarki nie zmieni błędów na stronie
bejzkik
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 74
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Re: awarie

Postautor: Vampdey » pt 16.04.2004 19:38

Azi, dokładnie :)
Też IE używam i nie mam żadnych problemów.
Może inne przeglądarki są lepsze, itp, ale jeśli to mi dobrze działa to po co zmieniać?
Nie jestem jakimś znawcą, nie sprawia mi przyjemności bawienie sie programami, byle mi sie forum przyjemnie przegladało i tyle :).
Obrazek
Awatar użytkownika
Vampdey
Katedralny Malkontent
 
Posty: 209
Rejestracja: sob 16.11.2002 20:34
Lokalizacja: Bełchatów/Łódź

Re: awarie

Postautor: RaF » pt 16.04.2004 20:04

Katedra chodzi na phpNuke, teoretycznie engine obsługujący style powinien zapewniać zgodność ze wszelkimi przeglądarkami. Prawdę powiedziawszy cały ten Nuke jest tak tragiczny, że sam za bardzo nie orientuję się co i jak - to zostawiam Chomskiemu (który też niespecjalnie łapie się we wszystkich cudach tego tworu). W każdym bądź razie nową KF tworzymy od zera i w 100% własnoręcznie, więc takie rzeczy powinny ulec poprawie.

A jeżeli ktoś będzie chciał założyć kiedyś własną stronę na Nuke'u, to szczerze niepolecam :)
"Diese nadmierne sformalizowanie starożytnego prawa zeigt Jurisprudenz jako rzecz tego samego rodzaju, als d. religiösen Formalitäten z B. Auguris etc. od. d. Hokus Pokus des znachorów der savages" -- Karol Marks
Awatar użytkownika
RaF
Katedralny Malkontent
 
Posty: 284
Rejestracja: pt 04.10.2002 22:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: awarie

Postautor: bejzkik » pt 16.04.2004 20:59

Vampdey pisze:Też IE używam i nie mam żadnych problemów.
Może inne przeglądarki są lepsze, itp, ale jeśli to mi dobrze działa to po co zmieniać?


no tak ale ja uzywam innej przeglądarki i nie dziala poprawnie
wniosek -> strona jest zle napisana

ale to oczywiscie ot, nie krytyka twórców (chociaz właściwie tak)
bejzkik
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 74
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Re: awarie

Postautor: Tyhagara » pt 16.04.2004 21:01

Raf a mógł byś powiedzieć coś więcej na emat tworzonej przez was w 100% strony KF? Jaki jest postęp prac, czy już zaczeliście, czy to dopiero w planach. I czy forumowicze będa mieli jakiś wpływ na wygląd i zawartość portalu. Bo mniemam że wszystko ulegnie modyfikacji/ulepszeniu. I może ciekawe pomysły i sugestie ze strony osób trzecich pomogły by wam w tworzeniu portalu. Bo to przecież dla nas jest tworzone, interneutów co nie?
Tyhagara
Wędrowiec
Wędrowiec
 
Posty: 47
Rejestracja: ndz 11.01.2004 15:30

Re: awarie

Postautor: Jander » pt 16.04.2004 21:07

Właśnie, na IE wszystko jest ok, zwłaszcza jak się korzysta na nakładki na niego - Avant Browser. To jest IE, tylko że w wydaniu bardzo wygodnym, blokowanie pop upów, skróty (wpisujesz gg i jesteś na googlach), tłumaczenie zagranicznych stron na eng. etc.
Ten phpNuke to pewnie przez ruskich był robiony, skoro taki cianki
:wink:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jander
Czujnik ;-)
Czujnik ;-)
 
Posty: 48
Rejestracja: sob 09.11.2002 23:07
Lokalizacja: Wrocław / Mysłowice

Re: awarie

Postautor: bejzkik » pt 16.04.2004 21:18

wiesz to ze na ie jest spoko to nie znaczy ze strona jest dobrze napisana

proponuje usunąć wpis border="1" ;)
bejzkik
Najemnik
Najemnik
 
Posty: 74
Rejestracja: sob 10.05.2003 11:27
Lokalizacja: sosnowiec/krakow

Następna

Wróć do Pomysły i pytania

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość